Protez

Protez Nedir? Ne işe yarar.

Doğal dişlerimizi pek çok nedenle kaybedebiliriz. . Dişlerinizi kaybettiğinizde, diş hekiminiz protez diş planlaması yapacaktır. Protez diş, akrilik ve reçine, özel plastikler ve gerçek gibi görünecek şekilde tasarlanan porselenlerden yapılan ve doğal diş yerine kullanılan yapay diştir. Bu durumda hekiminiz tarafından sizin için en uygun seçenek ya da seçenekler konusunda bilgilendirileceksiniz.

ZİRKONYUM NEDİR?
Sabit protez uygulamalarında dayanıklılığı sağlayabilmek için porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, ağız kokusu, genel vücut sağlığı ve en önemlisi estetik yönden sakıncaları olduğu bilindiğinden, porselen alt yapısında metale alternatif özel bir alaşım  olan zirkonyum kullanılmaktadır.
zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve alerji yapmamasının yanında, ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamamızı sağlamaktadır.

NERELERDE KULLANILABİLİR?

  • Tek diş porselen kronlarda 
  • porselen köprülerde 
  • İmplant üstü kron-köprü çalışmaları.


Zirkonyum kuronların metal-seramik kuronlara göre avantajları.

  1. Özellikle estetik gerektiren ön bölge dişlerinde ışık geçirgenliği sayesinde zirkonyum doğal bir görüntü vermektedir. Metal-Seramik kuronlar ne kadar iyi yapılırsa yapılsın tam estetik bir sonuç elde etmek zor olabilmektedir.
  2. Metal-Seramik kuronlarda mekanik simantasyon yapılmaktadır. Zirkonyum kuronlarda ise mekanik ve kimyasal yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Tutuculuğu arttıran bu yöntemde dişin düşerek kırılması gibi kötü sürprizlerle karşılaşılmamaktadır.
  3. Metal-Seramik porselenlerde alt yapıda kullanılan nikel, bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Zirkonyum’da kullanılan malzemeler ağız içi dokularla tamamen uyumludur.
  4. Metal-Seramik porselenlerde görülebilen diş-dişeti sınırındaki koyu renkli çizgi Zirkonyum kuronlarda görülmemektedir.
  5. Dişeti çekilmelerinin olduğu vakalarda metal-seramik kuronlar kötü bir görüntü oluştururken zirkonyum kuronlarda böyle bir risk söz konusu değildir.

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, teşhis ve tanı konması anlamına gelmez.